El 2024, més de 150 persones amb discapacitat intel·lectual
El servei d’atenció a víctimes d’Aproscom Fundació atén 35 víctimes d’abús i consolida la seva tasca en el seu segon any de funcionament, oferint-los suport psicoterapèutic, acompanyament
Aproscom Fundació és una entitat que contribueix a generar oportunitats perquè les persones amb discapacitat intel·lectual o del desenvolupament puguin dur a terme el seu projecte de vida
AGENCIA MANACORNOTICIAS 15/01/2025 - 03:42:00
Per això, el SAVDI ha implementat un conjunt d’actuacions per tal de reduir la seva vulnerabilitat, com programes de prevenció dirigits a persones usuàries de la fundació, formació per a professionals i familiars

El servei d’atenció a víctimes d’Aproscom Fundació atén 35 víctimes d’abús i consolida la seva tasca en el seu segon any de funcionament. El 2024, Aproscom Fundació ha atès 35 persones amb discapacitat intel·lectual víctimes d’abusos.. Més de 150 persones amb discapacitat intel·lectual han participat en programes de prevenció. El servei ha treballat de forma coordinada amb els agents comunitaris implicats en l’atenció a les víctimes.

Després de dos anys de funcionament, el SAVDI (Servei de Prevenció de la Violència i d’Atenció a Víctimes amb Discapacitat Intel·lectual) d’Aproscom Fundació ha consolidat la seva tasca en el seu segon any d’existència, convertint-se en un referent en la detecció, prevenció i intervenció davant situacions d’abús a persones amb discapacitat intel·lectual o del desenvolupament.

8 convenis de col·laboració amb serveis socials, sanitaris i judicials. Aquest treball en xarxa ha permès donar una resposta més ràpida i efectiva a les necessitats de les víctimes i ha facilitat la rehabilitació

En aquest segon any, el servei ha intervingut amb 35 persones amb discapacitat intel·lectual víctimes d’abús, oferint-los suport psicoterapèutic, acompanyament psicosocial i facilitació en processos judicials quan ha estat necessari. “El facilitador o facilitadora judicial dona suport durant el procés, tant a la víctima com a la resta de persones implicades (policia, personal del jutjat, fiscalia...), per tal de garantir que la persona amb discapacitat pugui accedir a la justícia en igualtat de condicions a la resta”, explica na Rosa Martorell, responsable del SAVDI. “En el nostre cas, a més a més, oferim el servei de facilitació judicial a les persones que han de participar en un procés judicial com a testimonis o investigades”.

El SAVDI també ha treballat amb 23 persones agressores amb discapacitat intel·lectual, algunes de les quals també havien estat víctimes. L’objectiu és trencar el cicle de l’abús i prevenir la reincidència a través de programes específics adaptats a les seves necessitats. S’estima que les persones amb discapacitat intel·lectual tenen entre 4 i 10 vegades més probabilitats de patir maltractament que les persones que no presenten cap discapacitat.

Per això, el SAVDI ha implementat un conjunt d’actuacions per tal de reduir la seva vulnerabilitat, com programes de prevenció dirigits a persones usuàries de la fundació, formació per a professionals i familiars o accions de sensibilització amb la comunitat. El 2024, més de 150 persones amb discapacitat intel·lectual han participat en programes de prevenció, abordant temàtiques com l’ús responsable de xarxes socials, l’autoestima i la resolució de conflictes.

La implicació de la comunitat és fonamental per detectar situacions de risc a temps i actuar de manera adequada. Per això, el SAVDI ha establert 8 convenis de col·laboració amb serveis socials, sanitaris i judicials. Aquest treball en xarxa ha permès donar una resposta més ràpida i efectiva a les necessitats de les víctimes i ha facilitat la rehabilitació de persones agressores.

“El segon any del SAVDI confirma que aquest enfocament integral és imprescindible per garantir els drets de les persones amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament. Ens sentim optimistes pel suport rebut de la comunitat i de les institucions”, conclou na Rosa Martorell. El SAVDI compta amb el cofinançament de la Conselleria de Famílies i Afers Socials a través de l’IRPF Social i amb el suport de la Fundació “la Caixa”.

Sobre Aproscom Fundació: Aproscom Fundació és una entitat que contribueix a generar oportunitats perquè les persones amb discapacitat intel·lectual o del desenvolupament puguin dur a terme el seu projecte de vida com a ciutadans de ple dret, en una societat que té com a valors la igualtat, la justícia i els drets socials.

¿Te ha parecido interesante la noticia?

 Sí  No
Reciente
Visto
Comentado