STEI Intersindical
L’STEI reclama mesures urgents de millora de les infraestructures educatives
També ha demanat que el pressupost d’educació per al 2024 sigui com a mínim de 1.455 milions d’euros
santllorenc.cat 04/10/2023 - 13:00:00

L’STEI reclama mesures urgents de millora de les infraestructures educatives

També ha demanat que el pressupost d’educació per al 2024 sigui com a mínim de 1.455 milions d’euros

A la roda de premsa d’inici de curs, l’STEI Intersindical ha posat de manifest que les mancances en les infraestructures són una de les assignatures pendents de la Conselleria d’Educació. Segons dades d’una enquesta que han respost 132 centres educatius, un 60,83% manifesten que tenen deficiències estructurals; mentre que un 81,17% tenen problemes de climatització, davant l’emergència climàtica.

Pel que fa al Pla d’infraestructures 2016-23, només un 22% de les infraestructures previstes al 2016 de nova construcció s’han duit a terme. En relació a les obres d’ampliació, s’ha executat el 68% del total.

També ha denunciat que el número d’aules prefabricades és el vertader termòmetre de l’estat de les infraestructures educatives. Malgrat la inversió que es fa, és evident que no és suficient i any rere any el número augmenta; és del tot necessari un pla de xoc per revertir aquesta situació. No és admissible que aquest curs hi hagi 156 aules prefabricades, 4 més que el curs anterior.

El sindicat ha recordat que la població escolar de les Illes Balears continua augmentant, aquest curs amb 1.700 alumnes més. Malgrat les paraules del conseller a la roda de premsa d’inici de curs del 7 de setembre, en què va dir que “tots els grups estan per davall de les ràtios” que marca la normativa, almenys 19 centres dels que han contestat l’enquesta tenen ràtios per damunt de la norma vigent.

En l’aspecte d’atenció a la diversitat, l’STEI ha denunciat que manca professorat de suport, que ha de fer tasques que no li són pròpies, bàsicament de tutoria; a més del retràs a l’hora de diagnosticar els alumnes, per la manca de personal. Tots els centres amb l’orientador compartit reclamen que el necessiten a jornada completa.

Si es volen fer passes de debò cap a una escola inclusiva, cal capgirar del tot aquesta tendència. A la roda de premsa d’inici de curs, el conseller va dir que “l’atenció a la diversitat és prioritària”. Això s’ha de demostrar amb fets.

Els programes d’acolliment, PALIC, són del tot insuficients. Les Illes Balears són una comunitat amb un elevat nombre d’alumnat estranger: segons l’Anuari de l’Educació 2023, en 20 anys ha augmentat un 120%. També hi ha manca de personal auxiliar tècnic educatiu.

Pel que fa al pressupost per a educació, en aplicació de la LEIB i el seu compromís d’arribar a un 5% del PIB destinat a educació en vuit anys, l’STEI reclama el que estableix la UNESCO, és a dir, el 7%. En relació a la partida per al 2024, demana que aquesta sigui com a mínim de 1.455 milions d’euros, per fer front a les mancances que s’han de solucionar.

En relació amb la proposta de Vox de la lliure elecció de llengua a totes les etapes educatives, ha recordat que no hi ha cap conflicte lingüístic a les aules i que es respecti la normativa vigent pel que fa a la tria de llengua. Si no és així, l’STEI Intersindical no descarta cap via jurídica i d’oposició a aquest atac a la presència del català a l’ensenyament.

 

Reciente
Visto
Comentado