Aquests 50 anys ens han donat moltíssim de material d'arxiu
Manacor: L'Escola Municipal de Mallorquí ja ho té tot a punt per a posar la cirereta de les celebracions dels 50 anys de la fundació es necessiten 800 persones per a construir el mosaic
L'Escola Municipal de Mallorquí ja ho té tot a punt per a posar la cirereta de les celebracions dels 50 anys de la fundació de l'escola, que enguany han marcat el calendari.
AGENCIA MANACORNOTICIAS 04/10/2023 - 09:43:00
Plantejam l'acte com un espectacle literari i poètic. Hem intentat resumir moltes coses en un vespre. L'eix conductor serà l'ús de la paraula, la difusió del bagatge cultural a partir de la paraula

L'ESCOLA MUNICIPAL DE MALLORQUÍ CELEBRARÀ ELS 50 ANYS AMB UN GRAN ESPECTACLE POÈTIC I MUSICAL PER REIVINDICAR LA LLENGUA CATALANA I LA CULTURA. L'espectacle tendrà lloc el 19 d'octubre a l'Auditori de Manacor i planteja el repte de fer un gran mosaic amb el públic assistent.

L'Escola Municipal de Mallorquí ja ho té tot a punt per a posar la cirereta de les celebracions dels 50 anys de la fundació de l'escola, que enguany han marcat el calendari. L'acte central de commemoració dels 50 anys de l'Escola Municipal de Mallorquí tendrà lloc el proper 19 d'octubre a les 19 h a l'Auditori de Manacor. Serà un acte especial, amb una posada en escena única per a crear una atmosfera que transmeti a les persones assistents la trajectòria d'aquesta escola única a Mallorca, la importància de tota la gent que l'ha feta possible i tot el futur que té per endavant.

No serà un acte institucional, sinó un espectacle per celebrar i en què totes les persones que han format part de l'Escola Municipal de Mallorquí i totes les persones que estimam i defensen el català

L'acte comptarà amb la direcció artística de Joan Miquel Artigues i presenta un cartell "potent", amb la conducció de l'actor Toni Gomila i la música de Mar Grimalt, Carles Medina, Roger Pistola, Sebastià Gris i Rafel Swing. L'espectacle serà de lliure accés i sense entrada i les portes de l'Auditori s'obriran a les 18.20 h.

"No serà un acte institucional, sinó un espectacle per celebrar i en què totes les persones que han format part de l'Escola Municipal de Mallorquí i totes les persones que estimam i defensen el català i la nostra cultura hi hem de ser", ha explicat la directora de l'Escola Municipal de Mallorquí aquest dimecres en una roda de premsa en que també hi han estat presents l'actor i escriptor Toni Gomila, el director artístic de l'esdeveniment, Joan Miquel Artigues, el delegat de Política Lingüística, Sebastià Llodrà, i el batle de Manacor, Miquel Oliver. Serà un gran acte, un gran espectacle inèdit creat expressament per a l'ocasió i en què la participació del públic també serà molt important, ja que es planteja el repte de fer un gran mosaic a la platea.

"Plantejam l'acte com un espectacle literari i poètic. Hem intentat resumir moltes coses en un vespre. L'eix conductor serà l'ús de la paraula, la difusió del bagatge cultural a partir de la paraula, i on hi haurà molta poesia, molta música, molta literatura, molta identitat i molta joia", ha explicat Toni Gomila davant els mitjans de comunicació. Serà, en definitiva, un espectacle per a "viure la felicitat que ha transmès aquesta institució que ha irradiat energia durant aquests 50 anys".

L'acte comptarà amb la participació de testimonis de les diferents etapes de l'Escola, que aportaran un valor més emocional. Així mateix, l'acte tendrà també la mirada posada en el futur, "volem posar èmfasi en l'encoratjament dels reptes que vénen, mirant-los a la cara i fent una crida al jovent, a les persones nouvingudes i a la societat en general que aquest patrimoni lingüístic i cultural és tan fràgil que festes com aquestes ens han de servir per recordar que la feina no està feta", ha afegit l'actor.

"Aquests 50 anys ens han donat moltíssim de material d'arxiu, també cinematogràfic, que tenim a l'abast per posar damunt l'escenari i que ens servirà per emprendre un viatge de transformació i de canvis", ha explicat el director artístic de l'espectacle, Joan Miquel Artigues. La música serà un element molt important en aquest acte, revisitant també la nostra cultura popular. "És molt important la participació del professorat, dels alumnes, de les balladores i balladors, per poder veure com el motor de l'Escola ha estat i és aquesta gran base social que la sustenta", ha assegurat.

El batle de Manacor, Miquel Oliver, ha recordat els inicis clandestins de l'Escola fins arribar al dia d'avui i ha animat i engrescat totes les persones que estimen el català a assistir a aquest espectacle únic. L'Escola Municipal de Mallorquí celebra aquests 50 anys demostrant que és un ens viu que batega i que s'ha sabut adaptar i créixer d'acord amb les necessitats de cada moment. "Celebram que duim 50 anys de lluita per a una cosa que ha de ser normal: viure plenament en català". En aquest sentit, ha assegurat que "Manacor, malauradament, és punta de llança en la defensa de la llengua".

"Si els atacs a la llengua que ja començam a patir i els que es perceben no hi fossin, l'acte de dia 19 seria un acte importantíssim, però quan per desgràcia ens posen davant un mirall és quan veim que hi hem de ser totes i tots, per sentir orgull d'aquests 50 anys i per tenir la força i l'empenta per tots els que han de venir", ha dit.

L'acte, s'emmarca, per al delegat de Política Lingüística de l'Ajuntament de Manacor, Sebastià Llodrà, "en els primers 50 anys de l'Escola, perquè estam segurs que en vendran 50 més i perquè l'Escola Municipal de Mallorquí és avui més necessària que mai". Llodrà ha fet referència a la gran demanda de matrícules que té l'Escola, tant pel que fa als cursos de llengua catalana com pel que fa als cursos de cultura popular: "En un moment en què la llengua torna a ser atacada, l'Escola i la societat manacorina i la mallorquina hen d'estar preparats per a fer-hi front. Davant l'onada de retallades en drets lingüístics estam més en forma que mai". Per tot això, ha assegurat que l'acte del proper 19 d'octubre serà una demostració de com la societat mallorquina i manacorina dona suport a una institució pionera en la defensa de la llengua i es mostra forta davant els atacs que ens amenacen.

Durant la roda de premsa també s'ha estrenat el vídeo 'L'Escola és', el quart dels vídeos que s'han editat enguany en motiu del 50è aniversari. Totes les persones que assisteixin a l'acte rebran l'obsequi del calendari de 2024 de l'Escola Municipal de Mallorquí, que commemora el 50è aniversari i alhora també recupera, com anys anteriors, paraules en desús.

Per concloure, el batle de Manacor ha recordat que es necessiten 800 persones per a construir el gran mosaic que plantegen els organitzadors de l'acte, pel que "la gent de Manacor hi està més que convidada, perquè l'Escola és seva, però també tota aquella gent de Mallorca que vol viure en català, que vol anar a escola en català, al metge o senzillament tenir una vida normalitzada en català, ha de venir", ha conclòs.

¿Te ha parecido interesante la noticia?

 Sí  No
Reciente
Visto
Comentado