SON PERETÓ I S’HOSPITALET VELL RENOVEN EL SISTEMA D’INFORMACIÓ
Manacor. Els jaciments arqueològics de Son Peretó i S'Hospitalet Vell compten amb un nou sistema d’informació i preveuen millores en l’accessibilitat
Per la seva banda, Núria Hinojosa ha volgut deixar clar que “el jaciment és un orgull pel municipi, és important saber què tenim, explicar-ho i reivindicar-ho”.
AGENCIA MANACORNOTICIAS 21/11/2019 - 08:35:00
En col·laboració amb el Consell, es duu a terme un projecte que compren, en primer lloc, una avaluació de l’estat dels jaciments i les possibilitats de fer-los més accessibles.

SON PERETÓ I S’HOSPITALET VELL RENOVEN EL SISTEMA D’INFORMACIÓ. Els jaciments arqueològics compten amb un nou sistema d’informació i preveuen millores en l’accessibilitat. La directora insular de Patrimoni, Francisca Coll, la regidora de Patrimoni Històric, Núria Hinojosa, i la directora del Museu d’Història de Manacor, Magalena Salas, han presentat aquest dilluns matí un conjunt de millores, previstes o dutes a terme, als jaciments arqueològics de s’Hospitalet Vell i Son Peretó. Per a fer-ho, i per tal de mostrar en primera persona el nou model a la premsa, s’han desplaçat fins aquest darrer.

En col·laboració amb el Consell, es duu a terme un projecte que compren, en primer lloc, una avaluació de l’estat dels jaciments i les possibilitats de fer-los més accessibles. En concret, mesures per tal d’eliminar o reduir al mínim les barreres arquitectòniques perquè pugui ser visitat per persones amb mobilitat reduïda. En segon lloc, una restauració del conjunt de tombes i una neteja entre murs excavats. I finalment, una renovació dels panells que avui es presenten. Tot això, amb un objectiu clar: afavorir la conservació i la divulgació del patrimoni arqueològic illenc.

La directora del Museu, Magalena Salas, ha exposat que “amb la instal·lació d’aquests panells seguim avançant per complir els objectius d’accessibilitat, en el sentit de dotar d’un contingut més visual i de codis.

Així, a l’espera de les millores d’accessibilitat, els jaciments ja compten amb nous panells informatius basats en la combinació d’imatge, escrit i sistema QR. En concret, s’han situat tretze panells al jaciment de Son Peretó i nou al de s’Hospitalet Vell. En analitzar el codi QR l’usuari pot rebre informació via escrita, via vídeo – amb subtítols –, via àudio i via llengua de signes, a més d’alguna imatge en 3D. Tot això, en català, castellà i anglès.

La directora del Museu, Magalena Salas, ha exposat que “amb la instal·lació d’aquests panells seguim avançant per complir els objectius d’accessibilitat, en el sentit de dotar d’un contingut més visual i de codis QR a totes les explicacions en què donam a conèixer els jaciments”. Per la seva banda, Núria Hinojosa ha volgut deixar clar que “el jaciment és un orgull pel municipi, és important saber què tenim, explicar-ho i reivindicar-ho”.

El yacimiento de Son Peretó estrena 13 paneles informativos subvencionados por Patrimonio, El objetivo del Consell es favorecer la conservación y divulgación del patrimonio arqueológico isleño. El yacimiento arqueológico de Son Peretó en Manacor cuenta con 13 nuevos paneles informativos con explicaciones sobre los restos paleocristianos, así como del material que se  ha extraído y que forma parte del fondo del Museo de historia de Manacor. Estos plafones se ha podido instalar gracias a una subvención de 11.925,17 euros concedida por parte del departamento de Patrimonio del Consell al Ayuntamiento de Manacor.

Durante la presentación del proyecto la directora insular de Patrimonio, Kika Coll, ha agradecido el trabajo hecho tanto por parte del consistorio como del Museo y ha reiterado el apoyo del Consell a proyectos que tengan como objetivo contribuir a "que de cada vez los yacimientos sean más accesibles y estén muy conservados". Además, Coll ha destacado la importancia de, "después de muchos de años de apoyar las tareas de excavación ahora hacer difusión del trabajo hecho y de los resultados obtenidos".

La directora del Museo de Manacor, Magdalena Salas, ha explicado que ante la imposibilidad de tener una persona permanentemente en Son Peretó para poder hacer visitas guiadas, han aprovechado la nueva señalización para añadir códigos QR que enlazan a una aplicación en la que hay textos explicativos, audios y audios en lengua de signos. La información está disponible en catalán, castellano e inglés.

Por otro lado, la regidora de Patrimonio Histórico de Manacor, Nuria Hinojosa, ha destacado que, con la nueva señalización, los códigos QR y el hecho de haber subido la información a la aplicación sketchfab, sitúan el Museo de Manacor en la vanguardia de difusión de la arqueología. Actualmente, el Museo de Manacor cuenta con 19 modelos de piezas de su fondo con modelos 3D disponibles en la aplicación y cuentan con más de 6.000 visitas.

La financiación del proyecto de Son Peretó proviene de la convocatoria de subvenciones de 2019 para la recuperación de espacios arqueológicos y paleontológicos y que puso 217.722,98 € a disposición de los ayuntamientos de Mallorca por este fin. Podéis consultar algunos de los modelos en el siguiente enlace:

https://sketchfab.com/3d-models/crani-0cae230d68cf4912aa9c3d63c55a10e7 

¿Te ha parecido interesante la noticia?

 Sí  No
Reciente
Visto
Comentado