Hoy, viernes 13 de abril a las 17.30 horas en el Museo de Historia de Manacor
Hoy viernes 13, mañana sábado 14 abril en el Museo de Historia de Manacor se celebra las X Jornadas de Estudios Locales y 29 ponencias
En esta edición las jornadas proponen como marco temático Fora Vila y Espacios Urbanos en Manacor. La presentación de las comunicaciones durará hasta el sábado por el mediodía.
AGENCIA MANACORNOTICIAS 13/04/2018 - 12:37:41
X Jornadas de Estudios Locales de Manacor con la ponencia inaugural, que lleva por título el Agroecosistema Manacorí a lo largo de los últimos 150 años.

Hoy, viernes 13 de abril a las 17.30 horas en el Museo de Historia de Manacor se iniciará la presentación de las 29 comunicaciones que forman parte del programa de las X Jornadas de Estudios Locales de Manacor con la ponencia inaugural, que lleva por título el Agroecosistema Manacorí a lo largo de los últimos 150 años.

Evolución del paisaje como expresión de los cambios en la actividad agraria y la propiedad de la tierra (1860 a 2012). En esta edición las jornadas proponen como marco temático Fora Vila y Espacios Urbanos en Manacor. La presentación de las comunicaciones durará hasta el sábado por el mediodía. Debajo se puede consultar el programa completo. El sábado 14 sigue las Jornadas en la Torre desl Enagistes.

29 equips d’investigadors presenten els seus estudis sobre la ruralia i els espais urbans a les X Jornades d’Estudis Locals.

29 equips d’investigadors presenten els seus estudis sobre la ruralia i els espais urbans a les X Jornades d’Estudis Locals. El Museu acull durant divendres i dissabte les ponències de les X Jornades. Les X Jornades d'Estudis Locals de Manacor pretenen fomentar l'estudi d'aspectes relacionats amb la vida rural, els sistemes d'explotació agrícola i la producció cultural i material de la ruralia, així com els canvis radicals que ha sofert aquest àmbit els darrers segles. Per això "la modificació del paisatge agrari i la configuració de nous espais urbans són aspectes que s'analitzaran durant les X Jornades d'Estudis Locals",explica Magdalena Salas, la directora del Museu d’Història de Manacor i una de les coordinadores de les X Jornades d'Estudis Locals de Manacor.

El marc temàtic d'enguany ha atret 29 investigadors o equips d'investigadors que fins aquest dissabte, dia 14, presentaran els seus estudis al Museu de Manacor. La ponència inaugural ha anat a càrrec de Nofre Fullana i ha duit per títol "L'agroecosistema manacorí al llarg dels darrers 150 anys. Evolució del paisatge com a expressió dels canvis en l'activitat agrària i la propietat de la terra (1860-2012)". A més d'analitzar els canvis en el paisatge rural i urbà del municipi els participants parlaran també d'altres qüestions més vinculades al patrimoni manacorí.

Estudis sobre l'orientació de les construccions i trames urbanes tradicionals, notes històriques sobre racons rurals del municipi com l'hort dels Magallons, estudis sobre la capacitat de la xarxa de torrents, investigacions sobre els sistemes de vigilància costanera durant la Guerra Civil i la II Guerra Mundial, estudis sobre els orígens de la guàrdia municipal, sobre els molins fariners i paperers de la vall de la Nou, anàlisis dels goigs de Sant Antoni o estudis sobre les madones en l'obra d'Antoni M. Alcover, i un llarg etcètera formen part del programa de les X Jornades d'Estudis Locals de Manacor. Així es presentaran un total de 29 comunicacions que "animen a mantenir viva aquesta curiositat pels estudis locals i per la cultura en general", destacà la regidora de Cultura i Turisme, Antònia Llodrà.

Les Jornades d'Estudis Locals de Manacor són una cita bianual que es manté vigent des de fa 18 anys per iniciativa de l'Ajuntament de Manacor. Des del Centre de formació del professorat de Manacor, Sebastià Llodrà va voler agrair “l’esforç que suposa organitzar unes jornades d’aquestes característiques, que al mateix temps suposen una oportunitat als professors per seguir investigant i formar-se”. De fet segons la regidora de Cultura i Turisme, Antònia Llodrà les jornades “són un referent sòlid i permanent per a la comunitat investigadora de tot el nostre entorn i per això he d’agrair la presència i la persistència de tot el públic i, especialment, de tots els ponents que participen en les jornades”.

“Aquestes jornades i totes les edicions que l’han precedit volen ser una eina per a la millora, pel debat i pel creixement de la nostra societat i per això impulsar l'estudi de la realitat manacorina, del seu passat i també de la seva actualitat més vigent, esdevé tota una obligació i una necessitat", destacà Antònia Llodrà just abans de donar pas a la ponència inaugural de les X Jornades d'Estudis locals de Manacor.

Des de l'any 2000 cada convocatòria de les Jornades d'Estudis Locals de Manacor ha proposat un tema que ha servit de referència principal. S'encomana la ponència inaugural a un investigador versat en una matèria relacionada amb el lema de la convocatòria. Especialistes en diferents àmbits presenten la resta de les comunicacions a l'organització. Una comissió científica formada per estudiosos de reconegut prestigi revisa les comunicacions abans de la seva publicació.

La temàtica que aborda el conjunt de les publicacions és molt variada. Predominen els estudis humanístics en les seves diverses disciplines. L'assistència a les jornades és relativament nombrosa, amb una mitjana de més d'un centenar d'assistents per edició. El públic prové, sobretot, de l'àmbit universitari i de l'ensenyament així com d'aficionats a la temàtica local. 

X JORNADES D’ESTUDIS LOCALS DE MANACOR...

Fora vila i espais urbans a Manacor

13 i 14 d'abril de 2018. Museu d'Història de Manacor, torre dels Enagistes

DIVENDRES, 13 D'ABRIL

17 h Recepció i inscripció

17.10 h Presentació de les Jornades

17.30 h Ponència inaugural

“L'agroecosistema manacorí al llarg dels darrers 150 anys. Evolució del paisatge com a expressió dels canvis en l'activitat agrària i la propietat de la terra (1860-2012)”

A càrrec de Nofre Fullana Llinàs

18.30 h Presentació de les comunicacions

De 18.30 a 20.45 h. Primera sessió

Coordinadors: Magdalena Salas Burguera

Fora vila i espais urbans

“A la recerca del temps perdut: el dimoni gros o les paradoxes de la urbanització a la vila de Manacor”

Francesc Alemany Sureda

“L'orientació de les construccions tradicionals i les trames urbanes”

Joan Pascual Femenías

“Recull fitotoponímic de la zona rural de Manacor”

Antoni Pasqual

“Notes històriques sobre l'hort dels Magallons”

Antoni Pasqual

“Capacitat de la xarxa torrencial del vessant oriental del terme de Manacor davant pluges intenses”

Joan Rosselló Geli / Miquel Grimalt Gelabert

“Caracterització geogràfica de l’activitat cinegètica al terme de Manacor”

Antoni Barceló Adrover / Miquel Grimalt Gelabert

Torn de preguntes

Història i societat (I)

“La depuració del magisteri. Mestres de les escoles públiques de Manacor 1936-1943”

Antoni Aulí Ginard / Joan Pons Julià

“L'observatori de la Red de Acecho i el d'Observació i vigilància de Costes de Porto Cristo. Guerra Civil i II Guerra Mundial”

Pau Tomàs Ramis / Celso Calviño Andreu

“L'observatori de la xarxa d'Observació i vigilància de Costes de cala Magraner durant la Guerra Civil”

Pau Tomàs Ramis / Celso Calviño Andreu

Torn de preguntes

DISSABTE, 14 D'ABRIL

De 9 a 11 h. Segona sessió

Coordinadora: Pilar Castor Binimelis

Història i societat (II)

“Fossars i cementeris: espais rurals per al descans etern”

Albert Carvajal / Antoni Gomila

“Bàndols i política local a Manacor (1371-1392)”

Guillem Mayol Rullan

“La Germania. Les faccions manacorines”

Sebastià Sansó Barceló

“El molí fariner i el molí draper de la vall de la Nou a través del contractes d'arrendament (s. XVIII-XIX)”

Francesc Canuto Bauçà

“Alimentació i malalties a la Mallorca del segle XIX. El cas de Manacor”

Joana Maria Llodrà Galletero

“Els manacorins en el repoblament de Son Servera al segle XIX”

Pedro Fidel Castro Lliteres

“Recerca històrica sobre els orígens de la Guardia Municipal de Manacor fins al final del segle XIX”

Antoni Sureda Vicens

“Soldats manacorins condecorats a la guerra de Cuba”

Antoni Sureda Vicens

“La Unión Deportiva Manacorense”

Sebastià Sansó Barceló

Torn de preguntes

D’11 a 11.30 h

Descans. Berenar

D’11.30 a 13.15 h. Tercera sessió

Coordinador: Antoni Ferrer Febrer

Art i patrimoni

“Els ploms de Manacor”

Jaume Rigo Matheu

“Terra de Manacor: imaginaires”

Maria Magdalena Frau

“La cinta volandera a les Balears del segle XIX”

Jaume Bernat Adrover Artigues

“Els banderins turístics il·lustrats dels anys 60 i 70”

Vicenç Amengual Salas

“Un espai per a les arts plàstiques: l'escola de Guillem Puerto”

Bàrbara Duran Bordoy

“Músics en la toponímia urbana del municipi de Manacor”

Carme Sánchez Riera

Torn de preguntes

Pausa

De 13.15 a 14.30 h. Quarta sessió

Coordinadora: Bàrbara Sagrera Antich

Cultura popular i literatura

“Què feien els nostres padrins”

Margalida Ballester Vicens

“Desglossant els goigs de sant Antoni de Manacor”

Maria Antònia Torrandell Fullana

“La figura de la madona a l'obra literària d'Antoni M. Alcover”

M. Magdalena Gelabert Miró

“Guillem d'Efak en la toponímia de Manacor”

Tomàs Pomar Amer

Torn de preguntes

14.30 h. Cloenda

14.45 h. Dinar.

¿Te ha parecido interesante la noticia?

 Sí  No
Reciente
Visto
Comentado